Fun Friday Trivia: Bible Anatomy

Happy, Happy Friday to you all! I am currently working on a new class for my church and I have been studying up on the basics of the Bible. I found the history of the Bible very interesting and couldn’t believe how much I didn’t know or had forgotten.

This is the first Fun Friday Trivia of 2014 and I sure hope you enjoy it as much as I did. Remember, no “googling”!

1) What do most Christians believe about the Bible?

A.) God carved the original Bible into stone atop Mount Sinai.
B.) God dictated the Bible to Jesus, and Jesus’ followers wrote it down.
C.) It is inspired by God, but written by various human authors.
D.) The New Testament is inspired by God, but the Old Testament is primarily historical background.

2.) Which of these is NOT part of the Bible?

A.) The teachings of prophets

B.) The teachings of Jesus

C.) The history of the medieval Church

D.) The history of Israel

3.) Nearly all the events of the Bible occurred in one region of the world. Which region?

A.) Northern Europe

B.) Southern Europe

C.) The Middle East

D.) Central Asia

4.) What can be said about the original writings that make up the Bible?

A.) The complete set of the original documents is stored in the Vatican archives.

B.) The complete set of original documents is stored partly at the Vatican, and partly in museums.

C.) Only a few of the original documents have been preserved to this day.

D.) None of the original documents are known to exist.

5.) The Dead Sea Scrolls were found in caves around the Dead Sea in 1947, and are considered a major source of knowledge about the Bible. What do they contain.?

A.) The original documents of parts of the Old Testament of the Bible
B.) The original documents of parts of the New Testament of the Bible
C.) The oldest known copies of parts of the Old Testament of the Bible
D.) The oldest known copies of parts of the New Testament of the Bible

6.) In the 4th century Pope Damascus assigned his secretary, Jerome, the task of producing an accurate translation of the Bible in Latin, the language of the Roman Empire. Jerome completed the task in 405 A.D., and his translation became the standard Bible of Christianity for over 900 years. What was this version called?

A.) The Geneva Bible

B.) The King James Bible

C.) The Sepuagint

D.) The Vulgate

7.) When was the whole Bible first translated into English?

A.) 1380 A.D.

B.) 1102 A.D.

C.) 973 A.D.

D.) 1580 A.D.

8.) Who was responsible for producing the first PRINTED version of the Bible?

A.) Johann Gutenberg

B.) John Wycliffe

C.) King James of England

D.) Pope Gregory the Great

9.) What is the King James Version?

A.) An English translation from the Latin version of the Bible that was a favorite of James I of England
B.) An English translation commissioned by James I of England and first published in 1611
C.) An English version of the Bible used by the Church of Scotland, but banned in England
D.) The first English translation of the Bible produced in the American colonies, and dedicated to King James.

10) What is the Apocrypha?

A.) A popular book of the Middle Ages that gives fanciful descriptions of heaven and hell.

B.) A group of Christian writings that were included in some early versions of the Bible, but were excluded from the official canon of Christianity.

C.) A group of Jewish writings that were included in some versions of Jewish scripture, but were excluded from the official canon of Judaism.

11.) What was the original language of the New Testament?

A.) Greek

B.) Hebrew

C.) English

D.) Latin

12.) What was the original language of the Old Testament?

A.) Greek

B.) Hebrew

C.) English

D.) Latin

13.) Who provided the first complete ,WRITTEN, English Bible?

A.) Johann Gutenberg

B.) John Wycliffe

C.) King James of England

D.) Pope Gregory the Great

Boy, that was sure fun! I did better than I thought, but that is only because I just studied up on it and put the quiz together myself. (most questions came from http://www.christianbiblereference.org/biblequizzes.html) How about you? How well do you know your Bible anatomy?

Answers: 1) C 2) c 3) C 4) D 5) C 6) D 7) A 8) A 9) B 10) C 11) A 12) B 13) B

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s